Bloggen. Is het gevaarlijk?

bloggen

Heb jij er ooit bij stilgestaan? Bij jouw eigen anonimiteit en dus veiligheid als blog of website eigenaar? Vanaf het allereerste moment dat ik mijn blog online zette, dacht ik hierover na. Maar toen alles eenmaal liep, is het gevoel verwaterd. Gewoon op de achtergrond geraakt. Onlangs echter, kreeg ik een verdacht telefoontje dat mij twijfels en de kriebels gaf. 

Hoe zit het met een IP- Adres?

Ik ben altijd heel bewust met wat ik wel of niet deel. En ook al ben best ik open over zaken die spelen. Mijn adres of overige persoonlijke gegevens zal ik 100% gescheiden houden van dit online platform-pje. Dat doe ik om mijn eigen veiligheid en dat van mijn gezin te waarborgen. We weten immers maar nooit wie er allemaal meeleest achter de schermen. Laatst ontving ik ‘out off the blue’ een telefoontje. Een mannenstem aan de andere kant van de lijn. Hij belde met wat vragen en beleefd gaf ik antwoord. Wij hadden iets te koop gezet en de man belde hierover. Maar een bepaald gevoel bekroop me. Hij leek me vast te willen houden en noemde me steeds bij de naam. Dat vond ik nogal uhm, persoonlijk. Ik meende uiteindelijk zelfs gehijg te horen en andere achtergrond geluiden.  Het bezorgde me een vies idee. Direct heb ik dan ook dit gesprekje afgekapt en draaiden mijn hersenen de komende dagen overuren. Meteen dacht ik na over mijn blog. Deze staat eveneens op mijn Facebook en weet ik veel of deze persoon mij in de gaten houdt? En hoe zit het met een IP- adres? Het adres dat mijn blogje draaiende houdt. En belangrijker nog: waar linkt een dergelijk adres naartoe?

Een stukje bewustwording.

Ik heb het uitgezocht op Google en gelukkig konden meerdere bronnen mij redelijk gerust stellen. Een ip- adres kán worden nagetrokken. Maar deze leidt vervolgens naar de host. Met andere woorden, naar jouw provider. Ik kon enigzins gerust ademhalen. Vooral toen ik ook mijn host hierover had gesproken. Toch denk ik zelf dat een echte professional álles kan, als hij maar wil. Dat vind ik best een naar idee. Het maakt mij weer even extra bewust van mijn en onze veiligheid in combinatie met mijn blog. Wat de man in kwestie nu precies wilde? Ik heb nog altijd geen idee. Of ík het bij het juiste eind had, kan ik ook niet met  zekerheid zeggen natuurlijk. Het voelde in elk geval heel onprettig. Heb jij hier weleens zo over nagedacht?

Liefs Cynthia.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

16 Comments

 • Aneta

  5 februari 2017

  hmmmm….Ik word heel even wakker geschud ondanks dat ik hier mij wel altijd bewust van ben geweest. Maar wat naar zeg! Heeft die man nog terug gebeld?

  Reply
  • Cynthia

   5 februari 2017

   Dat had ik dus ook.. Een vette plens water in mijn gezicht. De man heeft nog een aantal keren terug gebeld Aneta.. Dat bezorgde mij wel!

   Reply
 • MamaIssues

  5 februari 2017

  Goed dat je hier over schrijft want het is altijd goed om ergens bewust over na te denken!!!
  Voorzichtig omgaan met privé gegevens

  Reply
  • Cynthia

   5 februari 2017

   Dat is zeker verstandig om te doen! X

   Reply
 • Marloes

  5 februari 2017

  Ieh wat een naar idee is dat! Ik sta bij veel dingen qua veiligheid stil, maar uiteindelijk is alles wat je op internet plaatst al een soort risico en dat realiseer ik me nu weer even

  Reply
  • Cynthia

   5 februari 2017

   Het is weer even een soort reminder inderdaad. Een stukje bewustwording. We moeten ons altijd bewust zijn van dit soort risico’s..

   Reply
 • Florentine

  5 februari 2017

  Wat een goed artikel, ik ben me hier ook altijd heel bewust van! Daarom heel goed om erover te schrijven, zodat ook anderen zich hier bewust van worden.
  Ik wilde ook even zeggen dat ik vind dat je een onwijs mooie en leuke blog hebt:-)
  Veel liefs, Florentine

  Reply
  • Cynthia

   5 februari 2017

   Dank je Florentine! Wat lief dat je dat zegt & altijd heel fijn te horen. Ik twijfelde even of ik het zou plaatsen. Maar ik denk dat het inderdaad wel goed is geweest. Liefs. X

   Reply
 • Dewi

  6 februari 2017

  Ik ben mij er wel van bewust, maar als ik dit lees denk ik wel ja…weet wat je op je blog plaats. Zeker ook foto’s van mijn kids. Ik ben daar wel voorzichtig mee. Goed dat je erover geschreven hebt, zet je toch even aan het denken.

  Reply
  • Cynthia

   6 februari 2017

   Ja Dewi. Maar hetzelfde geldt voor Facebook! Waar is het tegenwoordig nog wel veilig? We moeten alert zijn in elk geval..

   Reply
 • reshma

  6 februari 2017

  Denk dat we er soms wel even bij stil moeten staan, daarom let ik er wel op dat ik sommige dingen niet plaats. Helemaal als het gaat om mijn kinderen. goed artikel !

  Reply
 • Cynthia

  6 februari 2017

  Precies, de kinderen! Dat is een heel belangrijk aspect. Dank je wel. X

  Reply
 • Irene Blaauw

  7 februari 2017

  Ik weet inmiddels niet maar waar je online nog veilig bent. Vertrouw social media, maar ook digid niet.

  Reply
 • Cynthia

  7 februari 2017

  Ik betwijfel het ook hoor Irene..

  Reply
 • Marieke

  7 februari 2017

  Wat naar zeg 🙁
  Ik denk er weleens over na, maar wil er nooit te lang bij stilstaan.

  Reply
  • Cynthia

   7 februari 2017

   Dat herken ik wel hoor. Een beetje de kop in het zand steken. Pas als er iets speelt, denk je er wat bewuster over na.. Liefs!

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg