Een traan in mijn dag.

traan

Vandaag was ik verdrietig. Een dag met een traan. Ons leven is veranderd sinds de diagnose. Complexe PTSS is een ongrijpbare aandoening. Mijn geliefde heeft het. Hoezeer het je leven insluipt, begrijp je pas als het daar is. Naast de vrolijke posts én de positieve. Vandaag even niet. Ik had het moeilijk en iets in me knaagde. Onderhuids en de hele dag. Het was daar en het was eenzaam.traan

Slapeloze nachten en een traan. Mijn lichaam voelt zich bang.

Weet je wat het is? Ik heb een enorm slaapgebrek. Dan begint mijn dag vaak letterlijk beroerd. Ik voelde me vandaag volledig kapot na de zoveelste slapeloze nacht. Ik kon mijn slaap niet vatten. Zomaar. Of om de zorgen. Ik weet het soms niet. Wat ik wél weet is dat er vaak een erg zieke man naast me ligt. Een man, die lijdt aan hevige nachtmerries. De hele nacht. Zo erg, dat zijn lichaam voortdurend schokt en hij ervan moet braken. Onbewust eet mijn gevoel me soms op. Ik ben bezorgd. Wil mijn man wekken, maar het lukt me niet. En in half slapende toestand en intens moe, malen mijn gedachten. Gaat het ooit nog goedkomen? Allemaal? Mijn lichaam ‘voelt’ zich bang.

traan

Ik hoor mijn man naar beneden gaan. Hij keert niet terug. En ik begrijp, dat hij op de bank zijn nacht verder zal vervolgen. Ik laat hem. Op het nippertje van de nacht, val ik in slaap. Diep. Maar om 6.20 gaat mijn wekker. Ik moet gaan werken. Ik moet gewoon weer normaal doen. Alsof er niets is. En eenmaal gedoucht, kom ik naar beneden. En ik schrijf dit met een traan. Ik kom naar beneden en zie mijn man. Volledig van de wereld, buiten zichzelf. Afgemat en verdwaasd. En mijn hart breekt. Voor de zoveelste keer. Het doet verdriet mijn man te zien als een man die ik niet ken. Mijn man met bergen energie, kracht. Maar de kracht is er nog altijd. Hij is een vechter. Dít is slechts een tipje van de sluier van wat PTSS inhoudt. Het is zoveel meer. Ik ga weg, maar niet zonder een kus. Ik kus mijn liefde met een traan. EN met liefde. Oprechte liefde in mijn hart. Hij merkt het niet. En ik? Ik ga werken.

Liefs Cynthia. x

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

24 Comments

 • Bonsje

  22 juli 2016

  Ach lieffie toch ikzelf heb deze diagnose ook gekregen, jaren geleden al. De hulpverlening schoot zo ontzettend tekort ik begrijp nu wat jullie mee maken. Ik kan je vanaf mijn bank hier in Emmeloord vertellen dat het na intensieve therapie nu veel beter met me gaat, maar wat moest ik er hard voor knokken! Heel veel sterkte op de weg naar herstel

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Lieve Bonsje! Wat een lieve reactie en hoe naar ook, fijn dat je het begrijpt. En zéker dat het beter gaat. Ik moet even een traantje wegpinken, na je super lieve reactie. Veel liefs xxx.

   Reply
   • Bonsje

    22 juli 2016

    Don’t cry darling, keep shining like u do

    Reply
    • Cynthia

     22 juli 2016

     Ik zal weer schijnen Bonsje! Liefs

     Reply
 • Chantal Eder

  22 juli 2016

  Ik kan me niet voorstellen wat dit met jullie doet, maar kan me wel voorstellen dat het je erg veel verdriet doet je geliefde zo te zien. Het feit dat je zo machteloos bent en niets kan doen voor iemand waar je van houd geeft natuurlijk veel zorgen en slapeloze nachten. Heel veel sterkte !
  xxx Chantal

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Dank je wel Chantal, voor je lieve reactie. Juist aan de zijlijn staan is zo moeilijk inderdaad. En het is zo confronterend elke keer. Maar ik blijf hopen en positief. En soms lukt dat even niet. Dat hoort er ook bij! Liefs Cynthia.

   Reply
 • imke

  22 juli 2016

  Ik ken je niet, maar herken je verhaal als mijn verhaal.. ook mijn man heeft PTSS.. sterkte en een virtuele knuffel. Liefs Imke

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Wat fijn, je herkenning. Hoe naar uiteraard ook. PTSS is vreselijk en als partner sta je volledig machteloos. Ik wens ook jou sterkte toe en uiteraard een virtuele knuffel terug! Liefs Cynthia.

   Reply
 • Wendy

  22 juli 2016

  Lieve lieve schat, ik lees je blog met tranen over mijn wangen. Wat voel ik je ….. wat zou ik jullie graag willen helpen! Maar echt, echt waar… het wordt beter… Wij zijn er voor jullie! ♡♡

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Lieve schat, dank je wel. Ik weet dat je me begrijpt. Het is zo zwaar, maar het gaat beter worden. In kleine stapjes. En bedankt voor jullie niet aflatende steun de afgelopen tijd. X❤️❤️

   Reply
 • Miek

  22 juli 2016

  Ook al is t bij mij man niet zó heftig, ook ik herken je verhaal… De moeizame en onberekenbare weg die je samen moet gaan. Bij jou klinkt er nog zoveel liefde in…iets wat mij momenteel opbreekt… 🙁
  Sterkte, je staat iig niét alleen..
  Liefs Miek

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Onberekenbaar is het juiste woord Miek. Ik voel heel veel liefde voor mijn man, juist omdat hij ondanks hevige symptomen niets kapot maakt. Liefdevol blijft. Ik begrijp ook jou gevoel, want het is niet gemakkelijk. Heel veel sterkte ook jij en bedankt voor je reactie! Liefs Cynthia.

   Reply
   • Miek

    23 juli 2016

    Ja, dat is ook gelijk hetgeen wat t zó moeilijk maakt….
    Helaas maakt t bij ons wel iets stuk, iig wel bij mij. Fijn dat je t iig wel begrijpt! Ik wou dat t anders was, of weer werd 🙁
    Thnxx voor ook voor jouw reactie! :-* Miek

    Reply
    • Cynthia

     23 juli 2016

     Altijd hoop blijven houden Miek als je ervoor wilt blijven gaan! En het voor jezelf draaglijk maken door dingen voor jezelf te doen. Genieten van kleine dingetjes en goede momenten! Daar moet je het van hebben! Sterkte meid. X

     Reply
     • miek

      23 juli 2016

      Dankjewel voor je lieve bemoedigende woorden! Hb t nu ff moeilijk, net als jij, toen je dit schreef… En je hb gelijk, t lukt alleen niet altijd…
      Fijn Iig om zo te kunnen delen….
      Xxx

     • Cynthia

      23 juli 2016

      En daarom is het fijn soms even te praten met iemand die weet wat het is. Want je weet het pas echt, wanneer je erin leeft! Morgen weer een nieuwe dag met een frisse blik. Zo denk ik maar en zo is het vaak ook! 😉

     • miek

      23 juli 2016

      Helemaal waar!!
      Zal t wéér proberen…

     • Cynthia

      23 juli 2016

      Schouders rechten en gaan! Heel goed van je.

 • Pappa

  22 juli 2016

  Ik vind dit heel erg voor je,mijn lieve meisje.Ik besef dat dit allemaal erg moeilijk voor je is.Het leven is niet gemakkelijk mamma en ik leven heel erg met je mee,je weet het wel hè je jan hier altijd binnenvallen ,hier vind je altijd een horend oor en een schouder waar je op kunt leunen.Daar zijn wij voor je ouders,gisteren was het even heel gezellig maar ik besef als je thuis de deur opendoet je in een heel andere wereld stapt,daarom stap er ook af en toe eens uit en stap bij ons naar binnen xxxx love you pappa en mamma

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Ik kom heel graag bij jullie. En ik ben jullie zeer dankbaar voor alles. Een heel dikke knuffel!

   Reply
 • Erwin

  22 juli 2016

  Een dikke knuffel voor jullie, onze gedachten gaan naar jullie uit en wens jullie de kracht om alles weer op orde te krijgen.
  Het zal lang duren, langer dan je hoopte maar het zal beter gaan, dikke kus
  Morgen is een nieuwe dag

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Ja lieverd, ontzettend bedankt! Morgen een nieuwe dag, dat weet ik! 😉

   Reply
 • Jacqueline van Prooijen

  22 juli 2016

  Soms gaat het even niet. Dikke knuffel, liefde en kus en weet dat je je binnenkort weer beter voelt. Je man is oersterk, zijn grenzen worden getest. Moeilijk om de deur uit te gaan, maar het is ook wat jou zo normaal mogelijk houdt en dat heeft Victor ook nodig. Denk aan alle stapjes vooruit, het zijn er meer dan achteruit. Het is ongelooflijk wat jullie inmiddels hebben en nog steeds kunnen doorstaan. Je bent sterker dan je denkt en daar hoort een jankdag/week ook bij. Na regen komt. .. en een knuffel.

  Reply
  • Cynthia

   22 juli 2016

   Ik heb een oersterke vent waarop ik enorm trots ben. En vandaag was even zwaar. Maar bloggen helpt!! Heel dikke knuffel lieverd!

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg