Geluk versus ongeluk. Waarom voelen we ongeluk meer?

beach-1238464_960_720

Zware vraagstelling dit, hé? Maar het is iets wat ik me afvraag, omdat ik nu eenmaal van filosoferen over het leven hou.Want; waarom voelen we het wél wanneer het glas halfleeg is en niet zo wanneer het halfvol is? Waarom voelen we donker wél en licht minder? En waarom voelen we angst wél en staan we er niet bij stil, als deze afwezig is? Met andere woorden; zien we eigenlijk nog vaak genoeg, hoe goed we het hebben, áls dingen goed gaan?

girl-690327_960_720

 

Gevoelens van stress merkt je lichaam meteen op.

Op het moment dat er crisis plaatsvind in ons leven voelen we dit meteen aan ons lichaam: gevoelens van stress, buikpijn, wanhoop, boosheid, verdriet. Allemaal negatieve emoties én; we voelen ons ongelukkig. Maar waarom wegen deze negatieve gevoelens toch zwaarder? Waarom hebben ze zo’n impact? Geluk versus ongeluk. Waarom voelen we ongeluk meer?

family-591581_960_720

Goede tijden ‘gebruiken’ als spaarpot?

Zou het misschien een idee zijn, om momenten die goed gaan, te gebruiken als spaarpot? Een soort van ‘vetreserve’ voor slechte tijden? Ik bedoel; dat je hiermee ‘symbolisch’ je centen opspaart in een spaarvarken, om kracht op te bouwen voor latere tegenslag? Zodat je die centen later in kunt zetten en langzaam op kunt maken? Hoe dan ook, áls er tegenslag is en geluk ís ineens weer daar, dan denk ik wél dat we deze méér waarnemen dan ooit tevoren! Dus door negatieve ervaringen en zware tijden, lijken we ook weer te leren, meer bewust te genieten van geluk, zoals wij die ooit hebben gekend.

Hoe denk jij dat dit in elkaar zit? Waarom we ‘gelukkig zijn,’ vaak niet zien en ‘ongelukkig zijn’ wel? Met andere woorden; geluk versus ongeluk. Waarom voelen we ongeluk meer? Laat het weten in de comments. Greets Cynthia.

Wellicht ook interessant voor jou: http://eentheelepelgeluk.nl/2016/05/03/de-achtbaan-van-1-jaar/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 Comments

 • Naomi

  3 juni 2016

  Hey Cyn, interessante blog en een interessante vraagstelling. Misschien omdat de mooie dingen soms iets te vanzelfsprekend en te makkelijk zijn, ik weet het niet maar het klopt wel wat je zegt. Ik heb n tijdje geleden een potje neergezet met allemaal briefjes erin met ‘theelepeltjes geluk’ en soms als ik me wat minder voel, pak ik dat potje erbij, maak m open en lees die briefjes en dan komt dat gevoel weer een beetje terug wat ik erbij had toen ik het schreef. Dat is misschien ook erg leuk voor jou/jullie om te doen? Ik heb een datum erbij gezet en een moment, is superleuk om te doen 🙂 Mooie blog hoor weer trouwens!! 🙂 Dikke xxxx van Naomi

  Reply
  • Cynthia

   3 juni 2016

   Dank je wel Naoom, voor je reactie en compliment. In jou antwoord zit denk ik wel een kern van waarheid. En jou idee voor een potje met ‘theelepeltjes geluk-briefjes’ is top! En leuk ook dat je de uitspraak ‘theelepeltjes geluk’ gebruikt! Dank je wel voor jou bijdrage, X Cynthia.

   Reply
 • Pappa

  3 juni 2016

  Geluk zou je kunnen vergelijken met kadootjes,die krijg je niet elke dag,maar krijg je er een dan ben je er blij mee.stel je krijgt een kado waar je heel blij mee bent je kijkt er elke keer naar,maar na enige tijd zie je het als heel gewoon en kijk je er niet meer naar om .Zo is het ook met die momenten van geluk je gaat geluk als vanzelfsprekend zien.Ongeluk wordt daarentegen vaak ervaren als een donkere tunnel waar je nooit lijkt uit te komen hè brengen veel sterkere emoties bij ons los ,zelfs als je uit die tunnel komt kijk je vaak nog achterom en denk je terug aan die nare tijd.Daarom moet je momenten van geluk langer koesteren en moeilijke tijden daardoor laten overschaduwen

  Reply
  • Cynthia

   3 juni 2016

   U zegt dus ook dat het een kwestie is van vanzelfsprekendheid. Ja, daar zit wat in. Ongeluk ‘voelt’ zwaar in ieder geval, dat is een feit. En ik ben het absoluut met u eens, dat je momenten van geluk moet koesteren om moeilijke tijden te overschaduwen. Bedankt voor uw bijdrage, dikke knuffel! X Cynthia.

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg