Welke geur brengt jou terug naar je kindertijd? 

img_0790

Geuren en herinneringen zijn nauw met elkaar verbonden. Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie, leerde ik dat bepaalde herinneringen vaak onbewust worden opgeroepen door een voor jou bekende geur uit je jeugd. Vaak zonder je hiervan bewust te zijn. Ik moet zeggen; ík herken dit zeker. 

De geur van wasco-krijtjes.

Want als ik op mijn werk de krijtjes-doos open maak en ik ruik die kenmerkende geur, dan gebeurt er iets met me. Ik koester mijn kindertijd nog altijd, want dat was eenmaal een mooie tijd. Maar als ik dan de wasco-krijtjes-geur ‘opsnuif”, ben ik weer daar. Op kleuterschool De Zonnebloem. Aan tafel met de andere kleutertjes. En meteen gaan mijn gedachten terug naar het buiten spelen, wat ik erg graag deed. Daar stond een paaltje. Ik weet het nog zo goed. En in dat paaltje zaten op de bovenzijde vreemd uitziende voorwerpen verwerkt. In mijn ogen leken dit wormen en dát speelden we dan. Of de badstof reserve onderbroekjes. Rood, oranje en blauw gestreept. Oh wát hoopte ik vaak dat ik een keer in mijn broek zou plassen. Dan mocht ik zo’n interessant leen-broekje aan. Maar die keer is nooit gekomen.

geur 1

Die enorme drol, duidelijk zichtbaar in haar onderbroek

En als we hadden geverfd en ik had een schort aan (eigenlijk gewoon een papa-overhemd), vergat ik met handen wassen steevast die rotte mouwen op te stropen. Het gevolg was dan, dat mijn eigen mouwen óók nat werden en dat ik úren bivakkeerde met van die oncomfortabel aanvoelende koude mouwen. Óf die keer dat dat ene meisje gehurkt naast de zandbak zat, haar rokje hierbij omhoog houdend. En dat mijn oog toen viel op die enorme drol, duidelijk zichtbaar in haar onderbroek. Dát maakte pas indruk. Hilarisch!

geur 3

 

Kleine theelepeltjes geluk

Grappig om daar zo aan terug te denken en te voelen welke herinneringen dit allemaal bij je oproept. Het zijn kleine theelepeltjes geluk wanneer je er met een positief gevoel aan terug kunt denken. Ik heb dit ook met de geur van klei en die van oude gebouwen, als die het geluk hebben er nog te staan.. Ik heb al eens geblogd, over hoe ik HOU van oude geuren en wat dat met me doet. Hebben jullie ook van die typische deja-vu momenten bij het ruiken van een bepaalde geur? Liefs Cynthia.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie


Volg

Volg