Hoe Complexe PTSS ons leven binnen sloop.

ptss

Ik vroeg laatst wat jullie graag zouden lezen hier. Nancy gaf toen aan meer van mijn man te willen zien. Hoe zijn herstel verloopt bijvoorbeeld en hoe alles vorm krijgt in ons gezinsleven. Dat ga ik in deze blog aan jullie uitleggen.

ptss
Onze vakantie op Gran Canaria.

Dit had ik nooit voorzien

Augustus 2015. We hadden een heerlijke vakantie achter de rug op Gran Canaria. Voor mijn man begon alles daar al in alle hevigheid, maar hij liet er beslist niets van merken. Om onze vakantie niet te verpesten. Al 8 jaar leed hij aan zeer hevige nachtmerries maar wisten wij veel. Wat ons echter te wachten zou staan, had ik nooit kunnen voorzien. Mijn man veranderde in een compleet ander persoon. PTSS is een oorlog in het hoofd. De symptomen gaan van nachtmerries, uitputting, hevige schrikreacties en hallucinaties tot zeer ernstige depressie. Paniekaanvallen en geen licht of geluid kunnen verdragen horen er ook bij. Dit zijn slechts enkele van de vele klachten. Een vreselijke & onwerkelijke tijd. Ik kon niets anders meer doen dan huilen. Victor: mijn rots in de branding, mijn grote liefde. De perfecte echtgenoot en vader met voorheen altijd bergen energie en positiviteit. Wat moest ik doen?!

Hij kon geen Nederlands meer verstaan 

Maandenlang hebben wij gewacht op professionele hulp en heb ik heel Nederland afgebeld. Niemand kwam. Structureel liep ik rond met buikpijn . Het ging zo vreselijk slecht. Ik liep ondertussen rond als zombie. Fungeerde 24 uur per dag als mantelzorger, deed geen oog dicht, moest het huishouden draaiende houden én een lach opzetten voor de kinderen. Maar achter elke lach schuilde een traan. Heel langzaam zag ik enkele sprongen. Mijn man kon weer praten, bijvoorbeeld. Eerder lukte het hem niet eens meer om Nederlands te verstaan. Ook een boodschap halen lukte mondjesmaat weer. Hoe zwaar dit hem ook viel.

Bang

Deze ziekte de baas worden, is een waar gevecht. Juist omdat de symptomen zich aan je opdringen. Herbelevingen overkomen je ongevraagd net als zoveel andere klachten. Complexe PTSS krijg je door het oplopen van vele trauma’s. Deze liep hij in zijn vroeg kinderlijke jeugd, tijdens zijn 14-jarige politie carrière en na de zelfmoorden van zijn twee broers op. Het overlijden van mijn zwagers, heb ik ook heel bewust meegemaakt tijdens ons samenzijn. Je begrijpt vast hoe bang ik nu was. Nu deze ziekte zich in alle hevigheid bij mijn man had gemanifesteerd.

ptss

In heel kleine stapjes vooruit

Het is een lange weg. Drukke plekken zijn voor hem nog altijd not-done. Nachtmerries zijn er nog elke nacht. Maar in heel kleine stapjes gaat het in stijgende lijn. Samen zijn we nu weer licht aan het sporten. Mijn man gaat op zijn tandvlees, zo uitgeput voelt hij zich standaard. Maar hij doet het. En ik vind het zó knap. Verder eet hij gezond en vecht keihard tegen dit enorme gevaarte. Sinds afgelopen maandag krijgt hij EMDR naast alle andere therapie. Dit lijkt al wat los te maken in zijn brein. Door de vele opgelopen trauma’s, kan het brein deze niet meer zelfstandig verwerken en zitten ze daar eigenlijk gevangen. Dit veroorzaakt de hevige symptomatiek. Ik hoop nu dat EMDR een ontstoppende werking heeft en mijn geliefde wordt bevrijd.

Hij is nog altijd de beste vader die er bestaat

De meiden doen het super. Op school scoren ze goed. Ze zijn gelukkig en zichzelf. Vriendinnen kunnen nog altijd komen slapen. Weggaan om leuke dingen te doen gebeurt. Maar in beperkte mate, op rustige momenten. Gelukkig zijn ze groot en zelfstandig genoeg om met elkaar en vriendinnen weg te gaan. Daarnaast zijn ze ontzettend graag thuis. Victor is nog steeds de beste vader voor ze en altijd even betrokken. En doordat wij alles zo normaal mogelijk hebben laten verlopen, hebben zij er niet heel veel hinder van ondervonden. Natuurlijk hebben ze heus wel sferen meegekregen, dat zal ik niet ontkennen. Maar we proberen altijd een open klimaat te creëren. Samen praten we vaak over de aandoening, wat het doet en hoe het is ontstaan.

Een normale reactie op abnormale gebeurtenissen

Deze blog schreef ik uiteraard met toestemming van Vic. Hij wil openheid omtrent zijn ziekte en ik kan dit enkel ondersteunen. PTSS  is ten slotte een normale reactie op abnormale gebeurtenissen, aldus de wetenschap.

Liefs Cynthia

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 Comments

 • Sandra

  24 januari 2017

  Blijft een heftig verhaal, ik hoop dat EMDR uitkomst voor jullie zal bieden xx

  Reply
  • Cynthia

   24 januari 2017

   Daar gaan we voor en hoop ik van harte. Dank je Sandra. X

   Reply
 • Esther

  25 januari 2017

  Diep respect lieve zus!
  Wat zijn jullie ongeloofelijk sterk gebleven ondanks deze vreselijke ziekte! Ben echt trots op jullie!! Bij het lezen van dit mooie en realistisch geschreven stukje gaan de haren al overeind staan dus hoe zwaar moet dit zijn als je dit zelf overkomt..
  De enige kracht die het sterkst is in het universum is de liefde in jullie gezinnetje, deze is het die jullie staande heeft gehouden en zal blijven doen❤
  Dikke kus

  Reply
  • Cynthia

   25 januari 2017

   Dank je wel voor deze lieve reactie. Dit vereist alle kracht; zowel van Vic als mij. Dank je voor het vertrouwen ook voor dat wat ons staande houdt en heeft gehouden. Een mooie dag toegewenst en veel knuffels! Xxx

   Reply
 • Ingrid

  25 januari 2017

  Onvoorstelbaar hoe jullie leven zo van het een op andere moment op z’n kop moet hebben gestaan.
  Mooi om te lezen hoe jullie er als gezin mee om gaan. Op naar herstel!

  Reply
  • Cynthia

   25 januari 2017

   Lieve Ingrid: dank je wel! Absoluut. Xxx

   Reply
 • Aneta

  25 januari 2017

  Het lijkt me zo vreselijk om dit mee te maken. Lijkt het niet alsof je wereld even instort? Wat goed dat jullie proberen om het leven zo normaal mogelijk te leiden. Ook voor de meiden. En wat fijn dat de EMDR al wat los heeft gemaakt. Vanaf nu zal het beter gaan. Dikke kus voor jou gezin

  Reply
  • Cynthia

   25 januari 2017

   Klopt Aneta. Dit gevoel hield maanden aan. Zo onzeker! Ik geloof echt in EMDR. Dank je wel voor je lieve reactie. Xxx

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg