Ik was tienermoeder.

tienermoeder

Het is alweer een poosje geleden, maar er was een tijd dat ik tienermoeder was. Hoe ik dit heb ervaren, lees je vandaag.tienermoeder

Wie was ik eigenlijk?

Ik was 18 jaar en gepland zwanger. Sommige zaken in dit leven komen tezamen. Door een samenloop van omstandigheden, besloten wij weloverwogen, om ouders te willen worden. Het voelde op dat moment juist. Ik bleek, ondanks mijn jonge leeftijd van 19 jaren jong, een goed moedertje te zijn. Dat mag ik nu best van mezelf zeggen. Ik redde me prima. Was gelukkkiger dan ooit. Alles wat ik voor mijn dochtertje besliste of ondernam , deed ik weldoordacht. Daarnaast heeft Victor mij altijd perfect ondersteund. Het probleem was alleen: ik wist nog altijd niet wie ik was. Ik had mijn dochter leren kennen. Wist exact wie zij was. Maar, wie was ik eigenlijk?

Er zitten zeker voordelen aan het jong krijgen van kinderen. De voordelen van jong moeder worden zijn:

 • Je bent nog heel vitaal en kunt heel gemakkelijk met je kind meekomen.
 • Je groeit met je kind mee op. Staat zelf zeer jeugdig in het leven en kunt je goed verplaatsen in jouw zoon of dochter.
 • Mensen denken vaak gewoon dat wij vriendinnen zijn als we samen ergens heen gaan. Er zit niet superveel leeftijdsverschil tussen ons.
 • Je bent snel uit de kinderen en hebt jong je vrijheid terug.
tienermoeder
Mijn dochters & ik.

Zou ik het mijn dochters aanraden? 

Ik raad mijn dochters een soortgelijke keuze echter niet aan. Het is zwaar geweest, hoezeer ik ook genoot. Voor mijn dochters hoop ik, dat zij eerst alles op een rijtje hebben. En wat ik hen altijd adviseer is: vind éérst jezelf.


Hoe jong werd jij moeder? En wat raad jij jouw kinderen aan?  Liefs Cynthia.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

24 Comments

 • Marieke

  12 februari 2017

  Ik was bij L 31 en bij G 33. Wilde zelf altijd jong moeder worden, maar ontmoette mijn man pas toen ik 29 was. Achteraf ben ik wel blij dat ik wat ouder was. Wijzer ook vooral, al had een kleiner leeftijdsverschil wel fijner geweest.

  Reply
  • Cynthia

   15 februari 2017

   Sorry Marieke, voor deze wat late reactie. Mijn systeem is erg in de war geweest de afgelopen dagen. Hierdoor zijn een aantal berichten niet aan mij gemeld. Maar hier ben ik dan!! Dingen lopen zoals ze moeten lopen. Het komt zoals het komt! Nu was je mentaal rijper!

   Reply
 • MamaIssues

  12 februari 2017

  Ik was 22 toen ik voor het eerst moeder werd
  Best jong en werd altijd aangekeken
  Inmiddels ben ik net 29 en heb ik 3 kids en nog steeds wordt ik aangekeken!!

  Ik vind jong moeder zijn super leuk!!! Straks ben ik 35 en kunnen m’n kids al veel dingen zelfstandig heerlijk toch !! 🙂

  Reply
  • Cynthia

   12 februari 2017

   Ik heb ook altijd veel blikken gehad, en nog. Mensen snappen het niet ofzo. Ja, heerlijk vooruitzicht dat je straks weer jong vrij bent, zeg maar! Waar een ander net begint.. xx

   Reply
 • Ingrid

  12 februari 2017

  Wat een mooie blog.
  Volgens mij zijn jullie super ouders.
  Helaas hebben wij geen kinderen gekregen. Wij waren er aan toe toen we beide 25 jaar waren. Maar we hebben heel veel fijne nichtjes die ook weer kinderen hebben en graag en vaak bij ons vertoeven hihihi

  Reply
  • Cynthia

   12 februari 2017

   Ach wat lief! Wat een lief compliment. Wat spijtig dat jullie geen kinderen hebben gekregen. Het loopt zoals het moet lopen, denk ik. Gelukkig kunnen jullie wel genieten van kindjes van nichtjes! Lieve groetjes. Xxx

   Reply
 • Huismama

  12 februari 2017

  Ik was 19 toen ik ongepland zwanger werd. Ik kon het allemaal prima, maar ik was er eigenlijk verre van klaar voor. Mijn eigen kinderen mogen best jong ouders worden, het heeft zeker voordelen. Het zou wel fijn zijn als ze even wachten tot ze er aan toe zijn.

  Reply
  • Cynthia

   12 februari 2017

   Precies, het lukt op zich prima. Je bent er prima toe in staat. Maar mentaal moet je echt weten wie je bent en waar je staat. Gelukkig merk je dat alleen zelf. En niet perse het kind. Ik vind het ook fijn hoor, dat ze wachten tot ze er echt klaar voor zijn! 😉

   Reply
 • Florentine

  12 februari 2017

  Wat leuk dat je hier een artikel over schrijft. Van onwijs knap van je!

  Reply
  • Cynthia

   12 februari 2017

   Dank je wel voor het compliment. Veel liefs. X

   Reply
 • Charel

  12 februari 2017

  Wauw wat knap! Ik moet heel eerlijk zeggen ik wil graag jong moeder worden maar wil wel mn vaste dingen op orde hebben zoals een goede baan. Het lijkt me heerlijk om een super leuke band met je kinderen op te kunnen bouwen en ze echt goed te kunnen begrijpen!

  Reply
  • Cynthia

   12 februari 2017

   Slim van je, dat je eerst je leventje op orde wilt hebben. Ik denk dat je opleiding afronden, werk vinden en een stekje hebben de basis vormen van zelfkennis. En dan ben je al een eind! X

   Reply
 • Marloes

  12 februari 2017

  Ik was 25 bij de geboorte van mijn eerste dochter en 27 (en dat ben ik nu nog ) bij mijn tweede dochter. Precies zoals ik dat altijd had gedacht van jongs af aan en ook wat bij ons paste op het moment. Ik ben super blij met onze keuze, maar denk dat het juiste moment voor iedereen anders is. Het ligt 100% aan hoe je bent en hoe je met bepaalde situaties om gaat. Wachten op “het juiste moment” is ook niet alles, er zijn natuurlijk altijd een reden te bedenken om het nog even uit te stellen of als het moment perfect lijkt te zijn kan er nog vanalles gebeuren! Dus iedereen moet vooral doen wat goed voelt vind ik

  Reply
  • Cynthia

   12 februari 2017

   Precies. Het ligt voor iedereen weer anders en heeft ook te maken met hoe het leven loopt. Wat je meemaakt etc. Fijn dat het bij jou liep zoals je het voor ogen had! Bedankt voor jouw uitgebreide reactie Marloes. Lief! En Geniet van je dochtertjes! Xx

   Reply
 • Vlijtig Liesje

  13 februari 2017

  Ik was 23. En dat vind ik nog wel een mooie leeftijd moet ik zeggen : )

  Reply
  • Cynthia

   13 februari 2017

   Dat klinkt inderdaad best als een goede leeftijd Nicole! X

   Reply
 • Dewi

  13 februari 2017

  Wauw! Ik was 31 toen ik mijn eerste kreeg! En als ik terug denk was ik liever ook wat jonger begonnen. Knap van jullie hoor, zo jong..en kijk nu 2 prachtige meiden met een mooie jonge mama ❤️

  Reply
  • Cynthia

   13 februari 2017

   Wat lief! Bloos! Alles heeft zo zijn voordelen. Wanneer je 31 bent, dan is de kans groot dat je weet wie je bent!!! Dikke kus.

   Reply
 • nancy

  13 februari 2017

  Ik heb helemaal geen kinderen. Maar het lijkt me hoe dan ook erg zwaar!

  Reply
  • Cynthia

   14 februari 2017

   Dat klopt wel Nancy! Het is zeker zwaar. 😉

   Reply
 • Irene (@WijzermetIrene)

  15 februari 2017

  Ik ben nog geen moeder en ben nu 23. Ik ben er ook nog niet aan toe. Des te meer respect heb ik voor jou!

  Reply
  • Cynthia

   15 februari 2017

   Lief, dank je wel! Geniet lekker van je vrijheid en volg je hart! Want dát klopt! ❤️

   Reply
 • Liselotte

  20 februari 2017

  Ik was 27 dat ik voor het eerst moeder werd. Het kwam voor ons gewoon zo uit. Ik vind het jammer dat er soms zo negatief over tienermoeders gesproken wordt. Mijn zusje was een tienermoeder en deed/doet het zo goed met haar kind. Hoewel ik de grote zus ben, ik ga naar haar voor advies!

  Reply
  • Cynthia

   20 februari 2017

   Mooie leeftijd om moeder te worden, 27! Een tienermoeder zijn, wil beslist niet zeggen dat je er een mindere moeder om bent. Ik denk dat oudere moeders er in veel gevallen van kunnen leren! X

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg