Nederlandse dialecten die ik echt super grappig vind


Zelf kom ik uit de omgeving van Rotterdam. En hoewel ik vrij ABN spreek, hoor je de Rotterdamse invloeden terug in mijn spreken. Ik betrap mezelf regelmatig op mijn effuu, horuu of lopuu. Of ik hoor mezelf zeggen: “Hebbie het hek op slot gedaan?” Rotterdams vind ik eigenlijk zo leuk. Maar zo er zijn meer dialecten waar ik echt iets mee heb & die ik gewoon graag hoor, omdat ik ze zo grappig vind.

Amsterdams dialect

Amsterdams vind ik bijvoorbeeld zo’n héérlijk dialect. Als ik in Amsterdam ben, wat haast een unicum is, kijk ik altijd mijn ogen uit. Tegelijkertijd klinkt Amsterdams mij zo lekker in de oren. Zo plat, kneuterig, uiterst vermakelijk, en toch ook zo vertrouwd. Misschien komen mijn voorouders hier vandaan? Geen idee, maar ik houd ervan.

Haagse platheid

En dan hebben we Haags. Ik lig in een deuk om het Haagse accent. En laat ik nu nét Rachel uit het Haagse hebben leren kennen. Ik moet ontzettend lachen om haar platte vlogs. Ze is gewoon zo lekker zichzelf. Zij en haar dochters zijn een verrijking van mijn leven. Het klinkt gek misschien. Maar ze maken me aan het lachen. En laat ik dáár nu van houden!

 

Rotterdamse roots

Mijn ouders, opa’s en oma’s komen allemaal uit Rotterdam. Mijn oma van moeders kant, was echt een typisch Rotterdamse. Zo plat als een dubbeltje qua tuitspraak. Daarom, vanwege mijn ‘roots’ draag ik dit dialect gewoon in mijn hart & en kan ik er altijd weer vermakelijk om lachen.

 
Heb ik verder nog dialecten die ik fun vind? Ik vind Fries iets magisch hebben, omdat ik het niet kan verstaan. Verder heeft ieder dialect wel bijzonderheden, maar houd ik er ook gewoon van, wanneer iemand netjes spreekt.

Welk dialect spreekt jou aan? 

🎀Liefs Cynthia.🎀

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

20 Comments

 • bonsje

  20 juli 2017

  Ik spreek het Urker dialect van huis uit 🙂 Al is dat een stuk minder geworden sinds ik met een vreemde samen ben 😉

  Reply
  • Cynthia

   20 juli 2017

   Hoe klinkt Urks dan toch? Ik denk even hardop…

   Reply
 • Mama's Meisje

  20 juli 2017

  Ik ben zelf in Friesland geboren, al spreek ik het niet, ik versta het wel. Nu woon ik in Twente en het Twents is ook bijzonder. Ze hebben hier hele grappige spreekwoorden voor dingen. Brabants en Limburgs vind ik vrij onbegrijpelijk haha. Al vind ik een zachte g wel heel cool.

  Reply
  • Cynthia

   20 juli 2017

   Oh gaaf dat je uit Friesland komt. Écht abracadabra voor mij, maar echt grappig ook. Twents ken ik echt niet! Heb er geen enkel idee bij.. En Limburgs is ook weer heel apart.

   Reply
 • SandraEvers.nl

  20 juli 2017

  Amsterdams dialect vind ik geweldig haha. Maar Rotterdams en Haags ook. Ik kom van de veluwe en hier hebben natuurlijk ook een dialect. Ik spreek het zelf niet maar kan het wel verstaan.

  Reply
  • Cynthia

   20 juli 2017

   Ook bij en dialect uit de Veluwe kan ik mij werkelijk niets voorstellen. Jammer eigenlijk.. Jaa, Amsterdams, Rotterdams en Haags. Ze hebben echt iets heel grappigs! 🙂

   Reply
 • Wat een leuke blog, grappig dat jij een beetje Rotterdams praat. Wij hier in Alphen aan den Rijn hebben ook een dialect. Ik betrap me er vaak op dat ik dingen plat zeg. Zo heb ik het veel over arepollen. Ik heb de link bijgevoegd. http://www.mijnwoordenboek.nl/dialect/Alfus

  Reply
  • Cynthia

   20 juli 2017

   Kom jij uit Alphen? Wat grappig. Ook dat je een link hebt bijgevoegd! Dank je wel meid. Ik ga kijken of ik het kan openen. 🙂

   Reply
  • Cynthia

   20 juli 2017

   Haha Irene. Ik heb het opgezocht! Da Kennie zou Rotterdams kunnen zijn!

   Reply
   • Klopt, ik heb me ook altijd al afgevraagd of het Rotterdams was Haha.

    Reply
    • Cynthia

     20 juli 2017

     Een mix-je van misschien..

     Reply
 • Michelle

  20 juli 2017

  Dan heb ik het meest met het Rotterdams (mijn ouders komen daar vandaan en omgeving) en het Brabants (heb daar gewoond en woon er nog vlakbij). Ik woon nu al heel lang in Zeeland maar het Zeeuws vind ik absoluut niet mooi. Ik ben het gewend en daar is alles mee gezegd 😉

  Reply
  • Cynthia

   20 juli 2017

   Zeeuws klinkt een beetje boers, toch? Grappig dat jouw ouders ook uit Rotterdam komen & jij er dus ook mee bekend bent!

   Reply
 • Mooier Leven

  20 juli 2017

  Ik vind accenten ook super leuk. Dat is ook wat mijn werk zo leuk maakt: ik spreek mensen uit het hele land!

  Reply
  • Cynthia

   20 juli 2017

   Oeh geweldig!!

   Reply
 • Ingrid

  21 juli 2017

  Hahaha…
  hier andersom. Ik vind Rotterdams geweldig om te horen. Mijn schoonmoeder kwam uit die contreien en zij kon ook zo heerlijk Rotterdams uit de hoek komen.

  Reply
  • Cynthia

   21 juli 2017

   Oh echt? Wat grappig. Dan zal zij wel een rasechte
   Rotterdammer zijn geweest. Die van de oude garde. X

   Reply
 • Ik woon in Zuid Limburg en ben er trots op mezelf een Mestreechse te noemen. Ik spreek dus het Maastrichts dialect, maar sinds ik in Heerlen woon spreek ik dagelijks Nederlands maar dan wel met een zachte g (ook wel te beluisteren op mijn Live on Facebook filmpjes over Tante Betsy ;)). Maar ik vind het heerlijk om met iemand in Maastrichts dialect te spreken.
  Leuk dat je een berichtje op mijn blog achterliet, mail me even als het zover is ;). Warme groetjes van Susan

  Reply
 • Ik woon in Zuid Limburg en ben er trots op mezelf een Mestreechse te noemen. Ik spreek dus het Maastrichts dialect, maar sinds ik in Heerlen woon spreek ik dagelijks Nederlands maar dan wel met een zachte g (ook wel te beluisteren op mijn Live on Facebook filmpjes over Tante Betsy ;)). Maar ik vind het heerlijk om met iemand in Maastrichts dialect te spreken.
  Leuk dat je een berichtje op mijn blog achterliet, mail me even als het zover is ;). Warme groetjes van Susan

  Reply
  • Cynthia

   21 juli 2017

   Ik heb je weleens live horen spreken op Facebook. Hartstikke leuk! Ik ken het accent ook goed van horen, zeg maar. Ik mail je zeker wanneer ik van start ben gegaan. Liefs x.

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg