Opstaan voor ouderen in de bus. Doe jij dat? 

Ik heb het al eens eerder beschreven: mijn respect voor ouderen is groot. Zij hebben immers een heel leven achter de rug, hebben Nederland opgebouwd, en meestal een arbeidzaam leven gehad. Tja, ik heb gewoon een zwak voor deze kwetsbare mensjes. Vanmorgen in de bus zag ik ze veelvuldig voorbij schuifelen & ik besloot een artikel aan hen te wijden. 

 

Veel ouderen in de bus vanmorgen

Ik heb vanmorgen al een hele reis naar Rotterdam-zuid achter de rug. We hadden er een belangrijke afspraak. Door de wijken rijdend met de bus, stapten er grotendeels ouderen in en uit. Met rollators of zonder, maar meestal wel moeilijk ter been. Tot er nergens plek meer was, en er een jongen opstond en zijn plekje aanbood. De oudere dame in kwestie wees het aanbod haast verontwaardigd af. Zij zou wel even blijven staan. Ik vond het netjes van de jongen. En toch ook niet meer dan normaal. Ik neem aan dat de meesten over dergelijke sociale eigenschappen beschikken. Ik mag het hopen althans.

Op een zekere dag zijn wij de oudjes

Ik sta ook op voor oudjes. Maar mijn aanbod werd ook meermaals afgewezen. Alsof die ouderen toch hun trots willen bewaren. En dat begrijp ik ook wel. Acceptatie van aftakeling is moeilijk. Lijkt dat jou ook niet? Ben je altijd een kwiek vrouwtje geweest (als ik even namens mezelf spreek) & vervolgens ben je ineens zo beperkt. Vreselijk lijkt me. En ook al is het voor sommigen van ons nog een ‘Ver van je bed show’, er kómt een dag dat wij zover zijn. En als ik dan zwak ben en moe. Dan hoop ik dat er nog voldoende respect is, en een andere jongen mij zijn plekje aanbiedt.
Sta jij op voor ouderen? 

🎀 Liefs Cynthia 🎀

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

12 Comments

 • Marja Jager

  10 augustus 2017

  Volgens jonge mensen ben ik ook al aan oudje (wat wil je met die witte jaren,hi hi)en mij 60 jaar. Heb mijn kinderen altijd geleerd om op te staan voor oudere mensen.Een heleboel jongeren doen dat gelukkig ook maar helaas niet iedereen.Sta zelf ook altijd op voor oude mensen en de meesten vinden het ook prettig.Hoop later ook nog goed genoeg ter been te zijn en nog te reizen met het ov,net als mijn lieve schoonmoeder die 86 is en bijna alles nog zelf kan alleen in een lager tempo.Zo wil ik ook wel oud worden

  Reply
  • Cynthia

   10 augustus 2017

   Nou Marja, je mag er zeker zijn. Ik zei dat vorige keer nog tegen je. 🙂 Ik ben ook zo opgevoed, en mijn dochters doen dat ook weer. Gelukkig. Ik wens jou in de toekomst zeker veel zelfstandige jaren toe, net als je schoonmoeder. Wat een rijkdom, als ik dat zo hoor!! Fijne dag & bedankt voor de reactie.

   Reply
 • alovelyadventurenl

  10 augustus 2017

  Ik sta op voor ouderen en vroeger voor moeders met kleine kinderen. Nu ik zelf een kleintje heb gaat het wat lastiger omdat zij ook gewoon moet zitten. Als het druk is moet/gaat ze gewoon op schoot.

  Reply
  • Cynthia

   10 augustus 2017

   Ik deed ook mijn kids op schoot toen ze kleiner waren.

   Reply
 • Mooier Leven

  10 augustus 2017

  Ik sta altijd op voor ouderen. Een keer was wel heel grappig, toen wilde ik opstaan en toen zei die man tegen mij: nee blijf jij maar zitten jij moet nog zo lang met je benen doen, ik ben toch bijna klaar!

  Reply
  • Cynthia

   10 augustus 2017

   Aah, wat lief.

   Reply
 • Ingrid

  10 augustus 2017

  Vanzelfsprekend dat ik opsta. Toch geldt dit niet voor iedereen helaas.
  Ik moet zeggen dat ik bijna nooit meer met OV reis maar die enkele keer dat het voirkomt sta ik dan ook meestal.
  Gek is dat……oudjes…..nog even:) Alhoewel over twee jaar is 60 toch het nieuwe 40 hahahahaha

  Reply
  • Cynthia

   10 augustus 2017

   Ik geloof ook dat er genoeg zijn die lekker blijven zitten. Ongelooflijk. Tuurlijk is 60 het nieuwe 40! Positive Thinking..

   Reply
 • ilona

  12 augustus 2017

  heel herkenbaar respect voor oudere hebben is zo belangrijk of voor mensen met een handicap help ze waar je kan als ze willen ik heb het zelf mee gemaakt in 2011 moest ik met de bus met 2 krukken en een brace niemand stond op tot de chauffeur er wat van zei anders mocht die niet gaan rijden ik was bij de ene halte afgezet en zou bij het station weer opgehaald worden ppfff zo erg en dan ben ik nog redelijk jong ik hoop dat het respect voor oudere en minder valide blijft want sommige jongeren kunnen er wat van helaas dikke knuffels voor jullie

  Reply
  • Cynthia

   12 augustus 2017

   Jeetje, wat erg te horen. Echt respectloos Ilona. Daar zijn geen woorden voor!

   Reply
 • ilona

  12 augustus 2017

  was zeker niet leuk gelukkig een goeie chauffeur die ze er op aan sprak was net 6 weken na het eerste scooter ongeluk maar niet alle chauffeurs zijn zo ik blijf nu zitten om dat ik niet anders kan maar voor 2011 stond ik netjes op voor de ouderen zoals ik geleerd heb is ook respectloos Cynthia

  Reply
  • Cynthia

   13 augustus 2017

   Dat begrijp ik Ilona. X

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg