Taal-en typefouten blindheid.

taal

Mijn inspiratie voor het schrijven van deze post, kwam voort uit het lezen van een andere blog. De betreffende blogster (welke overigens heel leuke en leerzame artikelen publiceert) had in haar post een aantal spelfouten gemaakt. Ik besloot haar hier, in tegenstelling tot mijn voorgangers, eerlijk op te wijzen. 

taal

Misschien viel het hen écht niet op.

De eerdere reacties bestonden meer uit positieve comments over het artikel zelf. En ik bedacht me: zien deze anderen de foutjes dan niet? Misschien wel, maar vinden zij het moeilijk ‘kritiek’ te geven. Of wellicht vinden ze het niet netjes dit en plein publiek te doen. Mogelijk vinden ze het niet nodig een ‘collega’ te verbeteren, óf misschien viel het hen gewoon écht niet op.

taal

Het stelt de ander in staat om een post te optimaliseren.

Ik bedacht me hoe fijn ik het persoonlijk zou vinden als een ander mij wijst op mijn taalfouten. Ik zie het immers niet als kritiek maar het stelt de ander juist in staat om de betreffende post te optimaliseren. Je helpt iemand hier dus mee. Ik herken het zelf namelijk maar al te goed. Ik lees vaak oudere posts van mezelf door en baal geregeld van mijn eigen taal-en typefouten blindheid. Waarom heb ik dat toen niet gezien?! Vraag ik mezelf dan vol verbazing af. Snel pas ik mijn fouten vervolgens aan, maar inmiddels is het wel al door zovelen anderen gelezen. Sjit.. Ik moet toegeven dat ik soms echt hartstikke stekeblind ben! Maar: taal-en typefouten blind zijn met artikelen van jezelf is een heel normaal verschijnsel. Vooral wanneer je zoveel schrijft als wij bloggers doen. Schroom dus zeker niet. En ook niet om anderen hierop te wijzen. Als je dit de moeite vind uiteraard en een ander op weg wilt helpen.

Bejaarde posts aanpassen. Herken jij het? Dat je enthousiast een post publiceert en jezelf erna wel voor de kop kunt slaan? Zit jij ook zo vaak je inmiddels bejaarde posts aan te passen? En geef jij het aan, wanneer je foutjes op visite bij een ander blog bespeurd? Ik vond het gezellig dat je even kwam kijken op mijn blog én ik wil je bedanken voor het lezen van mijn post! X Cynthia.

*Donderdag aanstaande zal ik een heel persoonlijke en gedurfde post publiceren. Over hoe ik als jonge vrouw ooit bij 0 begon, tot de vrouw wie ik nu ben. Om een ieder een hart onder de riem te steken. Hopelijk tot dan!   

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 Comments

 • Victor

  3 oktober 2016

  Een eerlijke post. Zelfkritisch.
  Mensen mogen best kritiek geven, dan wel met het doel je vooruit te helpen. Feedforward noem ik dat. Afkraken is gemakkelijk en binnen een mum van tijd gerealiseerd. We zijn hier om elkaar te helpen, niet waar? Althans, dat is mijn levensvisie.

  Reply
  • Cynthia

   3 oktober 2016

   Mooi antwoord Vic. Zoals je weet denk ik er hetzelfde over! Dank je wel.

   Reply
 • Marsha

  3 oktober 2016

  Ik heb het zelf ook, ik laat altijd mijn vriend alles na lezen. Maar dan soms nog zie ik wel ergens een foutje. Achja…ik vind het niet zo heel erg storend, als nou heel je blog volg met fouten zou staan oke. Maar een spellingfoutje zie ik altijd wel door de vingers! 😉 -x-

  Reply
  • Cynthia

   3 oktober 2016

   Dat is natuurlijk ook zo, al zie ik mijn Posts het liefst volledig kloppend. Het is trouwens wel een prima idee om je vriend alles te laten nalezen. Dank je wel voor je reactie!

   Reply
 • Romy

  3 oktober 2016

  Wat een leuk onderwerp! Ik kijk voor mijn werk scripties en samenvattingen na op taal en spelling, dus ik heb inmiddels wel oog gekregen voor taal- en spellingfouten. Toch benoem ik het meestal niet als ik er een vind op een andere blog. Het gaat uiteindelijk vooral om de inhoud, toch? Ik zou het wel fijn vinden als iemand mij erop wijst als ik er een maak.

  Reply
  • Cynthia

   4 oktober 2016

   Dank je wel. Het gaat zeker om de inhoud van een verhaal. Maar teveel foutjes is ook weer zonde en zo weer aangepast. Bedankt voor je reactie!

   Reply
 • ilona

  5 oktober 2016

  mooi geschreven ik ben nu aan het leren om de mail naar mijn ouders beter te omschrijven en netter over te komen pppfff moeilijk hoor mijn begeleider helpt me daar mee zo blij als een ander mee kijkt naar wat je schrijft en je dan zegt dat kun je beter zo neer zetten of punten commas vergeet ik ook enter enz als je het een ander vertelt kan een ander daar van leren om er naders naar te kijken ga zo door lieve Cynthia met je mooie lieve blog dikke knuffels fijne zonnige dag samen

  Reply
  • Cynthia

   5 oktober 2016

   Lief van je Ilona! Fijn hé, als een ander je een beetje op weg kan helpen? Jij ook een mooie dag! X

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg