Vergroeid met de Kaapverdische cultuur. 

cultuur

Zittend op mijn zolderkamertje begeef ik mij in andere sferen. Mijn muziek staat aan en gedachten gaan terug naar de Jagerstraat. Mijn jeugd ligt ook daar. Ik ben er enigzins groot geworden. Mijmerend hierover, besef ik dat ik daadwerkelijk vergroeid ben met een andere cultuur. Vandaag neem ik jullie een stukje mee in mijn verleden en laat ik jullie een stijlvol muziekstuk horen.

Hemels feest

Het Kaapverdiaanse bloed stroomt inmiddels ook door mijn aderen. Symbolisch gezien dan. Eenentwintig jaar geleden belandde ik hier volkomen onverwacht en werd ik met rijkdom overgoten, door hernieuwde roots. Hartje winter was het, ik weet het nog zo goed. Het eerste feest (en de vele andere hierna ook) was hemels. De meest mooie klanken en ritmes vingen mijn oren voor het eerst op. En de familie ontving mij warm. Mijn schoonmoeder was zo blij. Haar zoon had zijn ware gevonden en ze wist meteen dat ik zou blijven. Ik was dé vrouw voor hem, zo zei ze me ook meteen. De hele avond spraken wij diepgaand en danste iedereen uitbundig.

cultuur

cultuur

cultuur

soep

Kinderen in rijkdom

De jaren verstreken en inmiddels draaide ik de muziek bijna dagelijks. Mijn tweede moeder (want dit is zij met recht) leerde mij de heerlijkste gerechten koken. Zij was het, die mijn passie voor koken deed opborrelen. Onze dochters groeiden op binnen twee culturen. Tweemaal rijkdom door mijn ogen bezien. Ik voel me nog altijd heel gezegend in deze wetenschap.

REO

Mijmerend op mijn zolderkamer

Nu zit ik alleen op de zolder en gaan mijn gedachten terug. Naar de avonden samen, het gelach en de gesprekken. De zalige hapjes tussen de woorden door. De wijn, de klanken, de sfeer. Naar mijn schoonmoeder van wie ik ook zoveel hou: ze is zo’n goede vrouw. Naar de man van mijn leven , die ik gelukkig nog altijd om me heen heb. De dansen die wij samen dansten. Mijmerend, opnieuw belevend ben ik weer even daar en besef ik dat er nog veel te genieten valt. Sowieso van de herinneringen en van een mooie toekomst. Waarin ik de cultuur altijd bij me zal dragen. Mijn leven lang. Ik heb er immers zoveel in meegemaakt. Vandaag weet ik dat ik verwikkeld ben geraakt in twee culturen. Rijkdom zit in besef. Ik merk nu dat ik zelfs een beetje op mijn schoonmoeder lijk: ik sta uren met ❤ in de keuken háár gerechten te koken en hou van bakkie’s koffie.

Bedankjes-regen Zielsverwant Vic: dank je wel, dat wij elkaar toevallig mochten ontmoeten. Dat ik me, naast mijn eigen roots, een andere wortel eigen mocht maken. Schoonmoeder: dank u wel voor uw warme ontvangst en uw dank voor mij nog altijd. Wekelijks bedankt u mij dat ik er ben. Bedankt ook voor al uw wijsheid en levenslessen. Lezers, dank jullie wel voor het lezen van mijn blog. En blog, bedankt dat jij er altijd bent als ik dat nodig heb! Wat een bedankjes-regen  vandaag hé?

Liefs Cynthia.

Willen jullie weten wat ik bedoelde met mooie klanken en sferen? Luister dan nog even naar dit stijlvolle nummer..

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

16 Comments

 • Bonsje Kraaij-van den Berg

  15 december 2016

  heerlijke blog! Wat een rijkdom om zo’n schoonmoeder te mogen hebben, te genieten van de cultuur, het eten en de liefde. Bedankt mooie vrouw dat je het wil delen!

  Reply
  • Cynthia

   15 december 2016

   Veel Dank Bonsje! Lief. xxx

   Reply
 • MamaIssues

  15 december 2016

  Wat super lief dat je dit schrijft
  En wat mooi dat je zo goed bent opgenomen in de schoonfamilie !!
  En wat een heeeeeeeerlijk eten haha jammie

  Reply
  • Cynthia

   15 december 2016

   Dank je wel meid! Terugdenkend aan de mooie jaren, moest ik er gewoon een blog aan wijden! Dikke kus.

   Reply
 • Victor

  15 december 2016

  Wat één klein glimlach teweeg kunt brengen. Een blik en 22 jaar later nog steeds bij elkaar. Lieverd, jij bedankt voor alles maar vooral voor je niet aflatende liefde

  Reply
  • Cynthia

   15 december 2016

   Even een traantje door jouw lieve woorden! ❤️ Bedankt schatje!

   Reply
 • Denise

  15 december 2016

  Wat fijn dat je nu heerlijk(er) kan koken dankzij je schoonfamilie! Lijkt me heerlijk om nieuwe dingen te mogen ontdekken en te proeven. En wat leuk dat je op het laatst zoveel bedankjes uitdeel. Heel leuk! Jij ook bedankt voor je inspirerende blogs en je vrolijkheid.

  Reply
  • Cynthia

   15 december 2016

   En jij weer bedankt voor al je lieve complimenten. Ik ben heel blij dat ik jou met mijn artikelen en vrolijkheid kan inspireren. Dikke knuf! ❤️

   Reply
 • Marieke

  15 december 2016

  Wat een mooie blog en wat een mooie en lieve bedankjes! <3

  Reply
  • Cynthia

   15 december 2016

   Dank je wel Marieke. Lief dat je dat zegt. X

   Reply
 • Ingrid

  15 december 2016

  Mooi dat je dit zo deelt met je lezers. Wat een warme familie.

  Reply
  • Cynthia

   15 december 2016

   Dank je wel Ingrid. Dat vind ik lief! Xxx

   Reply
 • Aneta

  17 december 2016

  Een prachtig verhaal weer❤️ Wat mooi ik zoveel inspiratie te mogen opdoen van een vrouw die in je hart zit. Liefs

  Reply
  • Cynthia

   17 december 2016

   Dank je wel lieve Aneta! ❤️

   Reply
 • Dewi

  20 december 2016

  Ahh wat een lieve blog en wat een ode aan je de 2e cultuur. Ziet er goed de Kaap Verdiaanse keuken! X

  Reply
  • Cynthia

   20 december 2016

   Wat lief Dewi, deze reactie!! Dank je wel en het eten is echt heerlijk!!

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg