Is oud niet goed genoeg?

building-1030838_960_720

Ik kan er regelmatig verdrietig van worden; prachtige gebouwen, welke worden afgebroken. Waar blijft die tijd van eenvoud? En is oud niet goed genoeg?

 

bike-1210679_960_720  still-life-851328_960_720

Ik kan de geur nog voor me halen van mijn oude basisschool. Daar waar ik mijn gehele basisschool periode heb doorgebracht. Een prachtige tijd, waarin ik heel veel heb gelachen en geleerd. Een paar jaar geleden moest dit gebouw plaats maken voor een beter concept. Het is prachtig geworden, maar wat mís ik die oude school en de herinneringen eraan.

water-service-375998_960_720

Stiekem steekt het me. Tegenwoordig neemt men geen genoegen met ‘oud.’ Alles moet beter, nieuwer, sneller. Het bevalt me niet zo. Ik hou van die tijd van toen. Het hoeft toch niet per definitie beter als het al goed genoeg is? Net als vintage meubels en spullen, vind ik dat ook oude gebouwen, karakter ‘ademen.’ Ze hebben immers zoveel doorstaan en zoveel mensen zien komen en gaan. Ja, het raakt me echt. Ik hou van vroeger en keer er graag naar terug. Ik vind het in muziek, films en spullen. Vroeger leek alles zo simpel. Of misschien leek dat zo, omdat ik toen nog gewoon kind was. Hoe dan ook, ik heb liefde voor vroeger en gebouwen van toen. En een mindere liefde voor wat daarvoor in de plaats komt. Herinneringen die in oude gebouwen verscholen liggen, zijn zo diepgeworteld en details zo glashelder dat je er soms gewoon zo graag naar terug wilt keren.

library-1124718_960_720

Een paar jaar geleden kon ik dat ‘oude’ gevoel weer even in me opsnuiven. Victor nam ons mee naar een oude boekenwinkel, ergens in de stad. Mijn hart maakte een sprongetje bij het zien van de oude inrichting, de oude boeken en de kenmerkende oude geur; de geur van ‘eenvoud’ en van vroeger. Ik kan er zo gelukkig van worden. Alle vier gingen we een eigen kant op en vertoefden daar zeker een paar uur. Twee keer zijn we er geweest. Maar, zoals te verwachten, is dit pand verdwenen en was dat gevoel van weemoed daar. Want er was opnieuw een klassiek pand niet ‘nieuw’ genoeg.

sea-198450_960_720

Hoe weemoedig ook; sommige zaken heb je niet in de hand. Alles MOET eenmaal beter én nieuwer en sneller. Maar in je eigen leven kun je wél kiezen voor ‘eenvoud’ en simpel. Door terug te keren naar die basis van toen je nog een tevreden kind was. Door te genieten van ‘kleine’ dingen en niet teveel eisend durven te zijn. Durf af te wijken van de hebberige hype van nu en je zult echt geluk vinden. En in gedachten kun je terug keren naar je oude schooltje en de geur ervan. En naar de vele andere gebouwen of huizen waar je graag kwam. Dan ben je weer even daar, waar alles nog simpel was. Herken jij dit gevoel ook, wanneer jeugdsentiment simpelweg word afgebroken? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden! X Cynthia.

Lees ook: http://eentheelepelgeluk.nl/2016/04/17/deel-jij-mijn-vintage-crush/ én

http://eentheelepelgeluk.nl/2016/04/29/keer-terug-naar-de-basis/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 Comments

 • Cynthia

  22 mei 2016

  Ah wat wen superlieve reactie, mama! Inderdaad; ik weet het nog zo goed. Op de kale vloer zittend en intens verdrietig. Ik hou ook heel veel van jullie met heel mijn hart. Een dikke knuffel jullie dochter ❤️

  Reply
 • Victor

  22 mei 2016

  Ja, inderdaad. Nieuw wil niet altijd zeggen dat het beter is. Helemaal met je eens xxx

  Reply
  • Cynthia

   22 mei 2016

   Dank je Vic, voor je reactie. Ik wist dat jij je zéker zou kunnen vinden in deze blog-post. Xxx

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg