Zo leerde ik mijn katten aan de krabpaal krabben (in plaats van aan de meubels)


Toen ik van één kat, in heel korte tijd naar drie katten ging, was ik best een beetje bezorgd. Wat nu als ze onze inboedel zouden slopen? Zoals onze voormalige katten hadden gedaan? Gelukkig heb ik mij toen uitgebreid verdiept in kattengedrag. Om die reden hebben wij nu het geluk dat onze katten actief aan de krabpaal krabben. En onze meubels gespaard blijven. Wil je weten hoe ik ze dit aanleerde? Lees dán even verder. 

Krabben aan alles behalve de krabpaal

Natuurlijk gaat het niet vanzelf. Ik heb dan ook heel Google afgestruind naar tips om de krabpaal niet alleen te hebben staan. Just for fun. Maar om deze ook daadwerkelijk in gebruik te hebben. Onze katten hiervoor, krabden namelijk aan alles behalve krabpalen. Ik sloot me eveneens aan bij twee Facebook groepen voor goede adviezen. Zo leerde ik dat katten, wanneer ze eenmaal ergens krabben, ze dit ook op diezelfde plek blijven doen. In de kussentjes onder hun pootjes, zitten namelijk geurklieren. Deze blijven achter op de krabplek. En dus keren ze steeds naar diezelfde plaats terug.

Voldoende krab gelegenheden & Valeriaan

Wij kochten een krabton, welke tevens fungeert als slaapflatje. Zo schattig. Ze slapen er nog steeds elke dag in. Verder hebben wij op diverse plekken krapplanken hangen. Op de overloop boven staat ook een krabpaal. Ik kocht bij Kruidvat een flesje valeriaan, waarmee ik de gewenste krabplekken zo nu en dan insmeer. Onze beestjes vinden dat heerlijk. Nu krabben ze enkel aan de hiervoor bestemde plekken. En daar ben ik zo blij mee, dat ik het met jullie deel. Drie katten én nette meubels. Hoe fijn is dat!

Wij kozen een erkende fokker voor onze laatste twee katjes. Daar leerden ze al krabben op de juiste plek, én ze verlieten niet te vroeg hun nest. Dat is ook van groot belang om probleemgedrag te voorkomen. Hopelijk hebben jullie iets aan deze tipjes. Let wel: wat bij mijn poezenbeesten werkt, wil misschien niet heilzaam voor die van jou zijn. 

🎀 Liefs Cynthia 🎀

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

31 Comments

 • Ilona

  1 augustus 2017

  Mooi en goed gedaan met jullie lieverds knuffel heeft ook altijd de krabpalen gebruikt sinds die in 2011 bij mij kwam alleen als er iets nieuws in huis komt dan probeert die dat uit maar dat is gauw afgeleerd met heel boos knuf te zeggen en dan rent die mopperend weg veel knuffelplezier met al jullie 4 viervoeters in huis knuffels fijne avond lieverds

  Reply
  • Cynthia

   1 augustus 2017

   Ja, nieuwe dingen blijven interessant. Dat klopt. Fijn dat Knuffel ook goed gebruik maakt van de krabpaal. X Fijne avond Iloon.

   Reply
 • Mooier Leven

  1 augustus 2017

  Ik had mazzel met mijn kat, hij heeft nooit aan de meubels gekrabd maar altijd aan de krabpaal:)

  Reply
  • Cynthia

   1 augustus 2017

   Dat is echt mazzel!

   Reply
 • Manuela

  1 augustus 2017

  Bedankt voor je tips! Ik ga ze zeker gebruiken als over 3 weekjes onze Lizzy komt.

  Reply
  • Cynthia

   1 augustus 2017

   Graag gedaan. Een flesje valeriaan van het kruidvat merk, kost haast niets. Ik heb mijn flesje al twee jaar! Ik ben benieuwd naar Lizzy. Wat een snoezige naam.

   Reply
   • Manuela

    1 augustus 2017

    Kom je een keer op kraamvisite? Gezellig even bijkletsen.

    Reply
    • Cynthia

     1 augustus 2017

     Lijkt me hartstikke leuk. Graag!!! Xxx

     Reply
     • Manuela

      3 augustus 2017

      Na mn vakantie spreken we gauw af! Xxx

     • Cynthia

      3 augustus 2017

      Doen we!! 🙂

 • Ingrid

  2 augustus 2017

  Onze oude dame heeft ook een eigen gemaakte (door lieve Papa J.) krabpaal. Het boomstammetje is nu 18 jaar oud en bijna door midden gekrabt. Tegenwoordig slaapt ze alleen maar en rent ze niet meer als een bezetene naar haar paaltje. En dat merk je echt door de lange nagels. Toevallig gaan we die morgen weer even laten knippen bij de dierenarts.
  Poes krabt niet aan meubels maar blijft nu overal, onbedoeld, in vastzitten. Zielig.

  Reply
 • Rachel Kromdijk

  2 augustus 2017

  Wat een mega handig artikel voor vele!

  Reply
  • Cynthia

   2 augustus 2017

   Dank je wel!

   Reply
 • Nicole Orriëns

  2 augustus 2017

  Wat fijn dat het is gelukt zeg! Onze katten krabben helaas nog wel eens aan onze stoelen. Maar ze kunnen buiten ook veel krab energie kwijt gelukkig.

  Reply
  • Cynthia

   2 augustus 2017

   Dat is wel fijn, dat jouw katten dit buiten kwijt kunnen!

   Reply
 • rachel

  2 augustus 2017

  toen wij nog katten hadden had ik valeriaan capsules die ik leeg gooide op de krabpaal haha en ze gingen als een malle en kwamen niet meer aan mijn meubels 😀

  Reply
  • Cynthia

   2 augustus 2017

   Echt? Jij bent er dus bekend mee? Het werkt inderdaad súper!

   Reply
 • alovelyadventurenl

  2 augustus 2017

  Mijn kat krabt ook altijd aan de krabpaal. Vondt het uitzichzelf al heel interessant. Mijn overleden katje krabte nooit aan een krabpaal altijd aan de deurmat. Ook prima haha. Valeriaan heb ik dan ook nooit hoeven te gebruiken. Misschien ooit voor een toekomstige kat (wink)

  Reply
  • Cynthia

   2 augustus 2017

   Ohhh, dus er komt er misschien ooit eens eentje bij? Leuk hoor. Fijn dat jouw katten hetzelfde deden. En de overgebleven kat ook!

   Reply
 • Michelle

  2 augustus 2017

  Slim! Hier zitten ze wel eens aan onze eetstoelen (beetje jammer), maar gek genoeg niet aan onze nieuwe bank (houden zo!!!). En leuk 3 katten! Zo gezellig 🙂

  Reply
  • Cynthia

   2 augustus 2017

   Drie katten is zeker leuk. Hoeveel katten heb jij dan Michelle?

   Reply
   • Michelle

    2 augustus 2017

    Wij hebben er 2, ook gezellig hoor 😉

    Reply
    • Cynthia

     2 augustus 2017

     Oh lief!

     Reply
 • Kiki Wals

  3 augustus 2017

  Hartelijk bedankt voor deze nuttige tips! Ik wil een kat hebben en nu zoek ik naar verschillende informatie om mijn kat zo gelukkig mogelijk te houden! Nu moet ik ervoor zorgen dat mijn kat een krabpaal leuk vindt en het idee met valeriaan lijkt me heel leuk vooral als mijn kar dat leuk zal vinden. Hopelijk zal ik alles op tijd leren en mijn kan gezond en gelukkig zal zijn!

  Reply
  • Cynthia

   3 augustus 2017

   Fijn dit te horen. Ik denk dat deze manier een goede kans van slagen heeft. Het is allicht te proberen. Laat je het nog even weten als het gelukt is? Alvast veel plezier met jouw toekomstige kat & bedankt voor je reactie.

   Reply
 • Charel

  3 augustus 2017

  Fijn artikel! Heb geen kat omdat ik allergisch ben maar denk dat dit voor meerdere mensen echt fijn is om te lezen!

  Reply
  • Cynthia

   3 augustus 2017

   Dank je Charel. Dat hoop ik zeker!

   Reply
 • Irene (@WijzermetIrene)

  3 augustus 2017

  Wat een handige tips! Ik vind die krabton zo leuk!

  Reply
  • Cynthia

   3 augustus 2017

   Grappig is hij zeker, en praktisch vooral!

   Reply
 • Linda

  9 augustus 2017

  Hi Cynthia weet je wat ik voor Bony eens in de zoveel tijd koop gewoon een paar teenslippers. Ik zag dat ze dat bij mij teenslippers deed. En nu laat ze mij slippers met rust en gebruik haar eigen slippers. En van mij oude bank heb ik een soort krabpoef gemaakt, dus ze zit ook niet aan mij nieuwe bank daar komt ze alleen maar gezellig naast mij liggen.

  Je verhaaltjes zijn leuk Cynthia….

  Groetjes Linda

  Reply
  • Cynthia

   9 augustus 2017

   Heyy Lin, tof dat je even reageert. Wat slim van die slippers. Zo heeft ieder dier toch zijn voorkeuren.. Die van mij doen dat denk ik niet, aan slippers zitten. Wat lief dat je mijn verhaaltjes leuk vind, dank je wel! Veel liefs!

   Reply

Geef een reactie


Volg

Volg